19.03.2024
Головна » Статті » Статті о. Антонія Чікади

Релігійна байдужість

"О Боже, Ти хочеш щоб усі люди були спасенні і прийшли до пізнання Істини. Ми просимо, надішли Твоїх робітників на Твої жнива, і даруй благодать з усією сміливістю говорити Твоє Слово, щоб це Слово розповсюдилось і було прославлене, і всі народи пізнали Тебе - Єдиного Бога і Кого Ти послав Ісуса Христа, Нашого Господа". Ці слова, мої друзі у Христі, взяті з Коллекти на цей день за пропаганду Віри.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа, Амінь.

Сьогодні Місійна Неділя. Походження Місійної Неділі є таке, що ця назва має показати, що Папи хотіли щоб ми молились за місії по всьому світі, щоб люди навернулись в істинну Віру. По суті, звичайно, поперше маються наувазі язичницькі землі - Африка, Азія, Південна Америка і також деякі частини Сполучених Штатів відносились до місійних територій, до відносно недавніх часів вони трактувались як території місійної активності. У Доватиканській Католицькій культурі було велике усвідомлення місій, важливості місій. Дітьми ми молились за них, збирали пожертви для місій, місіонери приходили до нас навіть до школи і до церкви, розповідаючи цікаві історії. Це мені було дуже цікаво коли я був дитиною і навіть коли став дорослим і священиком. Мені завжди було дуже цікаво.

Я пам'ятаю Архієпископ Лефебр був місіонером у франкомовній Африці і розповідав нам багато історій про його місіонерські враження. Зокрема він розповідам нам, як він, будучи молодим священиком діставався річками до різних місійних станиць. Він плавав човнами або каное вверх чи вниз річкою за допомогою місцевих, які керували каное. Це були довгі плавання, як він казав, під час яких вони забавлялись, намагаючись відстрілювати мавп з човна. Він казав, що місцеві, які йому асиситували, брали вбитих мавп до човна, підсушували їх на сонці пару днів, і потім їли. Я запитав: "Ваше Преосвященство, а ви їли мавп?" Він відповів: " Ні я не їв, але мені подобається смак мавп'ячого м'яса, я їв тільки мавп'ячий мозок" (Можливо це жартівливий натяк на неадекватне ставлення Лефебра до 2 Ватикану). Тому з деяких причини служіння місіонера було неможливим для мене.

Тим не менше місіонери мають велику ревність у наверненні тих, хто не має Віри. Чому? Тому що без правдивої Віри немає спасіння. Немає маленьких речей в цьому - прийти до пізнання і прийняти правдиву Віру. Тому сьогодні ми читали Коллекту за Пропаганду Віри, особливо це - "щоб всі народи пізнали Тебе - Єдиного Бога і Кого Ти послав Ісуса Христа".

Але на 2 Ватикані у 1960-х було зроблено багато нововведень, щоб втратилась правдива Віра. Фактично у Колекті за Пропаганду Віри, яку ми щойно читали - "щоб всі народи пізнали Тебе - Єдиного Бога і Кого Ти послав Ісуса Христа", це було змінено на щось зовсім інше.

Цього останнього тижня Ватикан надіслав індусам, які звичайно є поганами, сердечне вітання з нагоди їхнього свята Діпавали, кажучи що Бенедикт 16 є впевнений, що всі віруючи завжди будуть благословенні по всьому світі. Віруючі у що? У тридцять три мільйони фальшивих "богів", карму, реінкарнацію, чи може індуського слонячого "бога" Геніша? Коли ви це розпакуєте, тобто проаналізуєте мову цього привітання, ви побачите що вони втілюють інший принцип - вчення 2 Ватикану, що поганські релігії є засобамми спасіння, яким послуговується Святий Дух. Це частина вчення 2 Ватикану - "віруючи будуть благословенні", тобто Бог зовсім не переймається у що віруючи вірують, аби у щось вірили, можливо у слонячого "бога", або як мінінум, від того у що ви вірите, залежить ваше вічне спасіння. Не пітнійте над маленькими догматичними речами, вони всі є маленькими речами, які виглядають принципами. Чому модерністи адаптували такі речі?

Якщо ви подивитесь в історію модернізму, починаючи з ХІХ сторіччя, ви побачите ось що. Пропоненти цих принципів були неспроможні нести Католицьку Догму, вони її відкинули, щоб мати справу з сучасним секулярним світом. Сучасний світ, сучасне суспільство має бачення релігії на кшалт чогось такого - є багато релігій, немає об'єктивних релігійних істин, релігія є чисто персональною справою, вона не повинна розповсюджуватись на суспільство, одна релігя є такою ж доброю, як інша, ми всі поклоняємось тому самому Богові, головне будьте доброю особою, будьте прекрасними - ось і вся матерія, коли кожен може бути духовним без сповідування будь якої релігії взагалі. У Сполучених Штатах це реалізується через "генероване християнство", яке виглядає як щось таке: християни мають певну загальну віру, і доки ви їх маєте, все йде окей - нема чого турбуватись, перейматись, життя затьмарене і все є файно, "генерованої файності" буде достатньо, і завжди кожен може бути тим чи иншим віруючим, і т.д, і т.д, і т.д.

Але що ви думаєте, як Традиціїні Вірні Католики? Чи вплинули на вас ці ідеї і заблудження навколо нас? Чи ви можете пояснити, чому вони є заблудженнями і як вони є небезпечні?

Як ми можемо визначити релігійну Істину? Істина це згода розуму з реальністю. Розум приймає Істину і погоджується з нею якою вона є. Тому не може бути безліч протилежних істин щодо надприродних речей. Є тільки одна Істина, яка є у згоді з реальністю, шлях який є насправді реальним у духовному виміри. Ось для чого Бог дав нам Одкровення, спочатку юдеям у Старому Завіті і потім повноту Істини у Його Сині в Новому Завіті.

Через те що Істина є одна, вона не може протирічити собі. Всемогутній Бог у Його Одкровенні до нас у надприродних речах і у наприродних істинах не може обманювати і не може обманюватись. Він каже нам у що вірувати, і ми погоджуємось з цим, і це є Віра. І Бог каже нам як ми маємо діяти, і це є Мораль. І Він встановив Церкву провадити нас в обох цих речах. Це є релігійна Істина.

А що про релігійну фальш? Що про релігійні заблудження?

Є ідея про різноманітність релігійних істин, але це є фальш. Це ідеї що протирічать істинам, які Бог відкрив, і вони не є тільки нещасливими, вони є злими. Чи можете судити про цінність цього? Так про це постійно вчила Церква від початку. Тому казати так, як каже Бенедикт 16, що віруючи в індуїзм є благословенні по всьому світі, це є великим святотатством. Послідовники індуїзму є об'єктивно грішні, це ображає істини Божого Одкровення.

Що тоді про "генероване модерне християнство"? Модерна ідея, що доки ви приймаєте певну фундаментальну ідею щодо Христа у Євангелії, ви взагалі окей, ви є добрі персони, якщо ви хочете будь що, що ви розумієте, чоловіка або жінку. Або ніхто не має права судити віру іншого. Напевно, це краще за паганизм, це краще ніш Геніш - слонячий "бог", але така система є дуже облудною.

Католицьке вчення по цьому питанню є ясним. Св. Фома Аквінський каже: "Невірство єретиків, які сповідують віру в Євангелію, і потім противляться тій вірі через викривлення її, це є найбільший гріх, ніж у язичників, тому що язичники не прийняли віру взагалі. Звідси, невірство єретиків є злійшим гріхом". Є злійшим гріхом. Чому? Тому що це є корупція того що є Істина, корупція того що Бог відкриває.

З цього випливають довготривалі наслідки. Релігійні істини, які Бог відкриває і хоче щоб ми в них вірували, є комплексними речами у всьому разом.

Якщо ви візьмете ідеї Лютера в його єресях, серед яких є приватна інтерпритація, тільки писання і т.д., вони мали довготривалі наслідки. Наприклад - розлучення і контрацепція, які всі єретичні групи прийняли сьогодні, всі ці різні єретичні протестантські групи.

Ідеї і наслідки.

Всі блудні єретичні ідеї можуть спрямовувати людей до пекла.

Декілька практичних резолюцій.

Перш за все відкидайте ідею "генерованого християнства" - неважливо у що ви вірите, аби були добрими персонами - це їхня ідея, це є заблудження. Ви не повинні сліпо відповідати такій ідеї. Тому, відкидайте це.

Друге. Ідея що всі ми поклоняємось одному й тому самому Богові. Ми відповідаємо на це, що ні, ми не вклоняємось. Бог, якому я поклоняюсь, має Сина який заснував Церкву, яка має аторитет встановлювати що є релігійними істинами і що є релігійними заблудженнями, іншими словами - єресями. Таким чином, насправді ми не вклоняємось одному й тому самому Богові.

Третє. Некатолицьке поклоніння. Активна участь повністю заборонена у некатолицькому поклонінні, тому що таке публічне поклоніння може свідчити про належність до єресей тієї релігійної групи. І тому це заборонено для Католиків. Тільки пасивна участь у некатолицькому поклонінні є дозволеною, і тільки з дуже серйозної причини, наприклад похорон некатолицького товариша по бізнесу.

Четверте. Некатолицькі літургія, телевізія, радіо. У більшості випадків це є зле для Католиків, тому що там виставляються єретичні заблудження, які часто просто дискутуються. Ви і ваша віра можете бути зіпсованими через багато фальшивих ідей. Тому немає резону для вас бути на некатолицькій літургії, слухати програми на радіо, або дивитись їх по телевізору. Просто вимкніть звук, а потім відключіть. Це пусто витрачати час, це небезпека для віри, це є зле. Тому виключіть ТВ чи радіо, і читайте апологетичну книгу, яка захищає Католицьку Віру, або життя Святих.

Пару базових слів на висновок.

Будьте воїнами. Ті з вас, хто виріс перед 2 Ватиканом, знають що є три групи членів Церкви. Церква Тріумфуюча - це є Святі в Небі, Церква Страждаюча - це є члени Церкви у Чистилищі, і ті з нас що на землі, чим ми є? Ми Церква Войовнича, Армія яка веде бій за Істину. Войовничість випливає з природи Істинної Віри. Ніколи не будьте лінивими у несінні Істини Віри. Вона є одна, вона є інтегральною, тому що Бог є Один. І Він відкриває нам і хоче від нас що ми вірували в одну Істину, а не в багато контрадикційних "істин". І ми молимось за наверненя тих, хто не має єдиної Істинної Віри. Це є частина нашої місійної активності також, і ми маніфестуємо наше милосердя по відношеню до них через молитву за них, і старання пояснити їм Віру, і старання давати їм добрий милосердний приклад.

Тому ми всі можемо бути місіонерами у наших словах і наших діях. Коли прийшли до Віри, будьте місіонерами, будьте воїнами, любіть Віру і пропагуйте її. God bless you.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа, Амінь.

Переклав о. Керлі
29.10.2011

Категорія: Статті о. Антонія Чікади | Додав: (28.10.2011) | Автор: о. Антоній Чікада
Переглядів: 2004