21.08.2018
Головна » Статті » Статті о. Керлі

Універсальний рецепт Хрещення

Чиніть плоди, достойні покаяння
(Лука 3:8)

Ці слова Св. Іван Хреститель мовив до людей, які приходили до нього христитися. І, власне, в цих словах є відповідь на питання, як має вести себе віруюча людина.

Поміж тих, хто приходив до Св. Івана христитися, були представники різних верств суспільства: народ, митарі і вояки. Митарі і вояки були представниками влади, а народ представляв підданих.

Кожна з цих груп позиціонувала себе як людей, що вірять в Бога, а згідно з Євангелією так воно й було насправді. І тому, не дивно, що кожну з цих соціальних груп цікавило питання - Що ж нам робити?

В ті часи ізраїльський народ був під гнітом Римської Імперії, фактично в окупації. Народ ненавидів окупантів-римлян і разом з ними можновладців зі свого народу, які разом з окупантами жорстко тримали народ в покорі. Єдине, що об'єднувало народ і владу, яка служила Римові, була віра в Єдиного Бога.

І тому, коли Св. Іван, якого усі вони вважали пророком, прийшов їх христити, водночас закликаючи до каяття, як віруючі люди, яким не байдуже було, яка доля спіткає їх у вічності, вони щиро бажали почути від нього рецепт, як їм жити далі, аби мати спасіння, а не прокляття.

Люди питали його: "Що ж нам робити?" Він відповів їм: "Хто має дві одежі, нехай дасть тому, що не має. А хто має харч, нехай так само зробить". Прийшли також митарі христитись і йому мовили: "Учителю, що маємо робити?" А він сказав їм: "Нічого більше понад те, що вам призначено, не робіть". Вояки теж його питали: "А ми що маємо робити?" Він відповів їм: "Нікому кривди не чиніть, фальшиво не доносьте і вдовольняйтесь вашою платнею".
(Лука 3, 10-14)

Фактично, Св. Іван закликав їх до дуже простої акції, яка зобов'язує кожну віруючу людину, до якої б соціальної групи вона не належала - Чиніть плоди, достойні покаяння. Іншими словами, чинити добро, бути людьми доброї волі, має кожний на тому місці чи посаді, де кожному випало бути, чесно виконувати обов'язки свого суспільного стану.

Народ має працювати кожен на своїй роботі, один одному допомагаючи в тяжку годину; влада має не заважати народові працювати, не обкладаючи його непомірними податками, не кривдячі його, не судити несправедливо за фальшивими доносами і не привласнювати гроші, які їм згідно з посадою не належать.

Це і є рецепт Хрещення, простий, але разом з тим дієвий.

І тому, для вирішення будь яких проблем, що трапляються в житті, вимагається лише одне - виконати все, що Доктор приписав.

о. Керлі
Святе Богоявлення Господа, Бога і Спаса нашого Ісуса Христа
19.01.2014

Категорія: Статті о. Керлі | Додав: (20.01.2014) | Автор: о. Керлі
Переглядів: 650