19.03.2024

ІІ. Таїнства

В День П'ятидесятниці Святий Дух показав Його зшестя через видимі і чутливі знаки; язики вогню заманіфестували просвічення Апостолів і дари мов; сильний вітер владу, яка була надана їм. Подібно цьому, це є добрим бажанням Нашого Господа передавати благодать (ласку) нам через видимі знаки.

1. Таїнства є видимими знаками, встановленими Христом, через які благодаті Святого Духа передаються нам.

В кожному Таїнстві є: певний обряд, що зветься матерією, і форма або слова, які промовляються під час знаків чи обряду; і крім цього, є благодать яка передається. Знаки таїнства є подібні до людськості Нашого Господа, і благодаті, які надаються, подібні до Божественності, яка прихована під цією людськістю.

Видимі знаки були встановлені Нашим Господом з цієї причини: щоб благодаті які надаються, ставали певним способом видимими, і тому приймались людиною.

Фактично, видимих знаків потребує природа людини. Якщо б ми були тільки духами, ми були б звільнені від тілесних знаків для передавання і прийняття духовних дарів, але оскільки ми скдадені з тіла і душі, ми потребуємо видимих знаків.

В додаток до знаків, встановлених Христом, певні одряди були призначені Церквою, щоб більш виразно показати ласки, які надаються, і щоб підсилити побожність тих хто уділяє і тих хто приймає таїнства.

Різні церемонії є ніби дзеркалом, яке відображає все що відбувається в душі людини. Обряди не є абсолютно однаковими в усіх єпархіях, місцеві звичаї були додані до деякіх обрядів, які не були відмінені, але Roman ritus є всюди для всіх універсальним. Церковні церемонії можуть бути опущені в разі необхідності, як у Хрещенні коли є небезпека смерті.

2. Христос встановив сім Таїнств: Хрещення, Конфірмація, Свята Євхаристія, Покаяння, Помазання хворих, Священство, Вінчання.

Доктрина семи таїнств є такою давньою як сама Церква. Всі секти, які відокремились від Церкви в ранні віки, залишили в себе сім таїнств, які були у Греків і у Римлян є тепер.

Через сім таінств ми отримуємо Божу благодать протягом всього нашого життя коли ми найбільш цього потребуємо.

Ці часи настають при народженні, коли ми входимо в юність, коли ми втрачаємо мир з Богом, коли вступаємо у новий статус, і в час смерті. Як у морі є острови і затоки, де моряк може кинути якір і взяти припасів; як є готель при дорозі, де подорожній може зупинитись для відпочинку і відновити бадьорість, так і у важкій життєвій подорожі таїнства призначені постачати підтримку і відживлення тепер і знову для продовження паломництва.

3. Через три таїнства: Хрещення, Конфірмацію і Священство на душі відбивається певна духовна і незнищима печатка або характер; ці таїнства не можуть бути повторені (Собор у Тренті, 7, 9).

Незнищима печатка або характер міститься у спеціальному свяченні і посвяті Христу. Ця печатка не затирається смертним гріхом, і ніколи не може бути видалена з душі. Ці три таїнства не можуть бути прийняті вдруге, навіть тими, хто відступив від віри, і був потім знову прийнятий до Церкви. Ці три таїнства є подібними до печатки у майбутньому житті; вони можуть бути причиною вічної слави і радости для благословених; для засуджених вони стануть джерелом сорому і конфузу.

4. Два таїнства, Хрещення і Покаяння, встановлені для надання освячуючої ласки якщо вона ще не була надана; п'ять інших для підсилення цієї ласки.

Святі тайни є вином і оливою Самарянина в Євангелії, для підтримання і відновлення здоров'я душі.

Хрещення і Покаяння називаються таїнствами мертвих, для тих чиє духовне життя зруйноване смертним гріхом.

П'ять інших є тайнами живих, тому що вони встановлені для тих, хто перебуває в стані ласки. Тим не менше, можливо, щоб освячуюча ласка підсилилась через Хрещення і Покаяння, якщо через попереднє життя і сердечний жаль людина гідна прийняти Святого Духа ще перед Хрещенням чи Сповіддю, як сотник Корнилій, на якого і на його дім Святий Дух зійшов, коли Св. Петро проповідував (Діяння 10:44). Також хтось може піти до Сповіді не маючи провини за смертний гріх, і таким чином отримати більшу ласку.

Кожне таїнство має свій індивідуальний об'єкт і відповідну ласку, яка надається.

Хрещення надає ласку для життя відповідно до приписів Євангелії;

Конфірмація - ласку сповідувати віру без страху, сміливо;

Свята Євхаристія - робити прогрес у духовному житті;

Покаяння - застерігає нас від повторного падіння у гріх;

Помазання хворих - є лікарським засобом;

Священство - надає ласку для відповідного стану життя;

Вінчання - надає ласку для відповідного стану життя.

5. Перед прийняттям таїнств має бути належне приготування, щоб отримати ласку яку вони надають.

Кожен, хто приступає до тайни Хрещення і Покаяння без належної зміни серця, або приймає інші тайни в стані смертного гріха, робить жахливий гріх святотатства, і не отримає ласки Святого Духа доки перешкода для ласки буде ліквідована.

Хрещення немовлят є єдиним випадком, коли їм не треба попередньо готуватись. Таїнство є як сонечні промені, які не можуть потрапити до кімнати з зачиненими вікнами, але як тільки їх відкриють, промені з їхнім теплом і світлом одразу туди проникають. Це правило не працює для Святої Євхаристії; якщо хтось його прийняв у стані смертного гріха, ласка є втраченою навіть тоді, коли грішник повернувся у стан ласки. Чим більше гідний той хто приймає тайни, тим більше ласки він через них отримує. Чим сухішим є дерево, тим краще воно горить. Чим чистішою є судина, тим чистішою є вода яка в ній міститься.

Існує дві незмінні умови, які Церква накладає на тих хто хоче приймати таїнства: вони мають бути спроможними їх приймати і мати бажання приймати.

Неохрещені персони є неспроможними приймати будь яке таїнство; дитина яка не досягла відповідного розуміння, не може приймати Таїнство Покаяння; Помазання хворих не може приймати людина при доброму здоров'ї; ніхто хто не досягнув двадцяти трьох років не може прийняти Тайну Священства. Якщо якесь таїнство було уділене комусь проти його волі, воно є недійсним. Церква ніколи не санкціонувала дії світських правителів, які наказують підлеглим хреститися, як робилось в ранні віки. Тому при Хрещенні запитується: "Чи бажаєш бути охрещеним?" Останні обряди Церква виконує над тими, хто є непритомний перед смертю, але якщо є припущення, якщо б він був притомний, то бажав би прийняти таїнства. Хрещення немовлят є виправданим на цьому грунті.

6. Якщо священик, який адмініструє таїнства, є негідний, ласки Святого Духа все одно надаються через таїнства.

Ефективність таїнств походить від заслуг Христа, а не від священика, який їх уділяє. Це є поза владою людини, надавати те, що є Божественим. Таїнства є есенціально святими самі по собі, але не тому що адміністровані через того, хто є святим. Благодать таїнств не зменшується через зле життя священика. Прокажений може бути швейцаром, так як здоровий чоловік, якщо він має ключі від дверей. Суддя може бути злішим за злочинця, але може зачитати йому вирок. Милостиня має однакову цінність, коли дається рукою поганої людини, або доброї. Вино є однаковим, якщо п'ється зі звичайної склянки чи із золотого келиха. Так само є щодо таїнств; Донатисти, які казали протилежне, були єретиками. Якщо б таїнства могли адмініструватись тільки добрими священиками, ніхто не мав би впевненості щодо них.

Церква накладає тільки дві незмінні умови на тих, хто адмініструє таїнства: вони мають вживати тільки приписану видиму матерію без будь яких суттєвих змін одночасно з промовлянням словесної форми, і вони повинні мати намір робити те, що Церква при цьому робить.

Якщо, наприклад, при Хрещенні замість води було використане вино, видима матерія була суттєво змінена, і тому це не було хрещенням в жодному разі. Або якщо хтось сказав: " Я хрещю тебе в ім'я Христа", словесна форма була суттєво змінена, і значить не відбулося хрещення. Але помилкова вимова деяких слів - можливо іноземцем - не заважає ефекту таїнства. Якщо в приписаній формі, часом слова промовляють до або після виливання води на голову того, кого хрестять, хрещення буде недійсним; дві дії мають виконуватись одночасно. Коли протестанти хрестять, їхнє хрещення є дійсним, якщо вони мають намір робити те, що (правдива) Церква робить, і роблять це так як приписано.

Дивіться також матеріали:
Хрещення бажання і Хрещення кров'ю
Характеристики Шлюбу
Хресні батьки

В цій катехизмовій частині наводяться вибіркові цитати
з Катехизма о. Франциска Спіраго.
Фотокопія видання 1899, 1921 без змін:
by Benzinger Brothers, New York.
Nihil Obstat: Arthur J. Scanlan, S.T.D. Censor Librorum
Imprimatur: + Patrick J. Hayes, D.D. Archbishop of New York. New York, October 18, 1921.