19.04.2024
Головна » Файли » Автентичний Католицький Катехизм

VII. Ознаки Правдивої Церкви
24.05.2011, 10:19

1. Правдива Церква є така що найбільш переслідувана у світі, і яка прийняла Божу печатку у формі чудес.

Христос часто казав Його учням про переслідування "Слуга не більший за свого Господаря. Якщо переслідували Мене, будуть переслідувати і вас" (Іван 15:20). "...вас будуть ненавидити всі люди за Моє ім'я" (Матей 10:17-22). "Надходить час, коли кожний хто вбиватиме вас, думатиме що цим він служить Богу" (Іван 16:2). "А що ви не від світу, бо я вибрав вас від світу, ось тому й ненавидить вас світ" (Іван 15:19). Ніколи в історії Католицька Церква не була вільною від переслідувань. Які б не були різниці між сектами, вони об'єднуються проти Церкви. Чи може будь яка Церква бути правдивою Церквою, якщо вона не в є оппозиції духу цього світу? Також тільки в Католицькій Церкві ми маємо чудеса: такі як робили Апостоли, всі святі за їхнього життя і по смерті. Ми знаємо що Бог творить чудеса тільки для підтвердження істини.

2. Правдива Церква є така в якій знаходимо наступника Св. Петра.

Церква стоїть на скелі і ця скеля є Петро "Ти Петро і на цій скелі Я збудую Церкву Мою" (Матей 16:18). Де є Петро, там є Церква" каже Св. Амброзій.

3. Правдива Церква пізнається через чотири наступні ознаки: вона є Одна, Свята, Католицька, Апостольська.

Католицька Церква єдина що має ці ознаки:

1) Правдива Церква є Одна. У всі часи і повсюди Вона має те саме вчення, ті самі засоби спасіння, і тільки одного Главу.

Істина може бути тільки одна, тому вчення Церкви не може змінюватись. Христос хоче щоб Його Церква була одна, і за це Він молився на Останній Вечері (Іван 17:20). "Буде одна отара і один пастир" (Іван 10:16). Католицька Церква є одна: її Катехизм по всьому світі навчає однаковим доктринам. Свята жертва (Меса) повсюди приноситья, і звершуються однакові таїнства; ті самі обряди і свята відзначаються по всьому світі. Всі Католики визнають Папу (видимим) Головою Церкви. Якщо були антипапи, це не применшує істину що був тільки один правдивий Папа; існування багатьох предендентів на трон не виключає існування одного правдивого короля. Єресі не можуть знищити цю єдність, тому єретик який відмовляється підкорятись, далі не є членом Церкви. Ніхто не може звинувачувати Церкву що вона не хоче прогресу тому що вона зберігає давно встановлені доктрини; нема правдивого прогресу у відмові від істини і адаптуванні помилок. Правда не змінюється.

2) Правдива Церква є Свята, тобто вона має засоби і старання вести всіх людей до святості.

Христос заснував Церкву задля великої мети робити людей святими. Католицька Церква є свята. Все її вчення є величним і чистим; великий принцип підкреслює самовідмову і любов до ближнього; всі її таїнства, і особливо покаяння і Свята Євхаристія є великою допомогою для освячення людства, і виконання євангельських рад може вести людину до вищого ступеня досконалості. Більше того Католицька Церква має сонм святих чия святість перевірена чудами. Чи може бути будь яка Церква святою, якщо приймає вчення Лютера, що для спасіння достатньо тільки віри, а добрі діла не потрібні? або доктрину Кальвіна, що деякі люди від самого початку призначені Богом для пекельного вогню?

3) Правдива Церква є загальною або Католицькою, тобто вона уповноважена приймати людей в її лоно у всіх місцях у всі часи.

Христос помер за всіх людей і підносячись у Небо дав Апостолам міссію навчати всі народи землі до кінця часів (Матей 28:20). Звідси виходить, що Його Церква була призначена для всіх народів і це було потверджене чудом мов на першу П'ятидесятницю. Католицька Церква є загальною; її вчення стосується всіх людей, греків, римлян, варварів, і т.д.

4) Католицька Церква є Апостольською; тобто вона походить від часів Апостолів, її вчення є завжди таким яким було за часів Апостолів, і її служителі є законними наступниками Апостолів.

Церква збудована на фундаменті Апостолів де Христос є наріжним каменем (Еф. 2:20). Католицька Церква є Апостольською; їй дев'ятнадцять віків (на час написання цього Катехизму).

Розважання над цими знаками і ознаками протягом віків привело багатьох шляхетних людей в лоно Католицької Церкви. Ми маємо привід радіти нашою релігією тому що вона дає нам спеціальну втіху у бідах і в час смерті. Мелангтон (сподвижник Лютера) писав до своєї матері Католички "Протестантська віра є найкраща щоб у ній жити, але Католицька є найкраща щоб у ній вмирати" і знову "нова релігія робить найкраще шоу, Католицька дає найбільшу безпеку".

Переклав з англійської о. Керлі

Категорія: Автентичний Католицький Катехизм | Додав:
Переглядів: 1884 | Завантажень: 0