19.04.2024
Головна » Файли » Автентичний Католицький Катехизм

Знак хреста
16.03.2012, 19:41

Католик сповідує свою віру особливо через знак святого хреста.

Цим він дає знати людям, що він визнає належність до релігії розіп'ятого Спасителя. Для Юдеїв і Турків хрест є об'єктом ненависті і спокуси; Протестанти, також, не шанують святий хрест, хоча є деякі з них в наші дні, які навчилися шанувати від дітей Церкви. Знак хреста таким чином є особливою якістю Католиків по всьому світі. Цей звичай є настільки прадавній, що загально прийнято вважати, що він встановлений апостолами. Знак хреста робиться торканням прямими пальцями правої руки найперше чола, потім грудей, потім лівого і зрештою правого плеча, одночасно вимовляючи слова "В ім'я Отця (торкаємось чола) і Сина (торкаємось грудей) і Святого Духа (торкаємось лівого і правого плеча), Амінь". Також є інший спосіб назнаменування хрестом, роблячи три хрести великим пальцем правої руки, послідовно, на чолі, вустах і грудях, повторюючи вищеназвані слова, так що кожний з трьох хрестів робиться з ім'ям однієї з персон Пресвятої Трійці. Роблячи знак хреста ліву руку треба тримати на грудях і робити його повільно - не поспішаючи, як це часто робиться.

1. Роблячи знак хреста ми сповідуємо найбільш важливі тайни нашої святої релігії, доктрину Пресвятої Трійці і Інкарнацію Нашого Господа Ісуса Христа.

Через об'єднання трьох персон, Отця, Сина і Святого Духа в одне ім'я ми сповідуємо нашу віру в єдиного Бога.

Ім'я Бога показує Його авторитет і владу, і що ми діємо під Його командуванням (Марко 16:17; Дії 3:16,17; 4:10).

Роблячи знак хреста зі словами "В ім'я Отця і Сина і Святого Духа" ми сповідуємо нашу віру у Пресвяту Трійцю.
Роблячи знак хреста у всій його формі і накладаючи її на себе, ми сповідуємо що Син Божий помер за нас на хресті.


Таким чином ми бачимо, що в знаці хреста ми маємо коротко сумму цілої Католицької віри. Католицька Церква тримає знак хреста у великій честі. Його повторюємо знову і знову у святій Месі, в усіх таїнствах, в усіх благословеннях і посвяченнях; хрест встановлюємо на наших церквах, на вівтарях, на знаменах, на святих одежах, і на могилах померлих. Церкви будуються у формі хреста.

2. Посередництвом знака хреста ми отримуємо благословення від Бога; і особливо через нього ми захищені від атак диявола і від усіх небезпек для тіла і для душі.

Знак хреста не є пустою церемонією, але він сам по собі є благословенням, і молитвою о благословення від Бога. Знак хреста відганяє геть диявола і його спокуси; як собака боїться батога, яким має бути битий, так диявол лякається знака хреста, тому що це нагадує йому святий хрест, яким він переможений на Кальварії. Був один олень, між рогами якого була табличка де золотими літерами були написані слова "Я належу імператорові, не полюйте на мене". Так і ми, коли робимо знак хреста, зображуємо цей надпис "Я належу Христові", і це захищає над від ворогів і диявола. Під час війни ніхто не зазіхає завдати шкоди тим, хто носить на руці білу матерію, яка означає що вони лікарі, санітари, або служителі релігії; так і диявол не ризикує атакувати тих, хто позначені святим знаком хреста. "Знак хреста", каже Св. Іван Дамаскін, "є печаттю, яку бачить ангел руйнівник, і проходить поряд, не завдаючи шкоди". Бронзовий змій на шесті у пустелі будучи образом хреста Христового (Числа 21; Іван 3:14), захищав від укусів отруйних зміїв всіх хто дивився на нього; так і знак хреста нагадує нам хрест Христовий, і захищає нас від тенетів старого змія, диявола. У 312 році Константин Великий з усією його армією бачив хрест зі світла на небі, а над ним слова: "Цим знаком переможеш". Ці слова також правдиві для знака хреста: "Завжди пам'ятай хрест Христовий", каже Св. Августин, "він покладає на нашого пекельного ворога це світло, і дає нам силу противитись його спокусам". Багато святих робили знак хреста, коли будь які злі думки їх спокушали. В часах переслідувань язичницькі боги часто падали на землю під знаком хреста. З нагоди віднайдення святого хреста Св. Єленою, жінка, яка була сліпою, знову отримала зір лише через дотик до хреста. Знак хреста часто визволяє людину від тілесних недугів також. Багато святих мучеників, роблячи знак хреста, не відчували болю під час катувань. Св. Іван Божий одного разу, тримаючи у руці келих з отруєним напоєм, зробив над ним знак хреста, потім випив, і це йому ніяк не зашкодило. Щось подібне сталось і зі Св. Бенедиктом. У Старому Заповіті ми знаходимо натяк на знак хреста у літері Тау, згадуваній пророком Єзекиїлом. Бог наслав руйнування на жителів Єрусалиму з приводу їхніх гріхів; але ангел спочатку отримав завдання позначити знаком Тау чола тих людей, які зідхали і сумували із-за всіх гріхів міста (Єзекиїл 9:4-6).

Ми повинні часто робити знак хреста, особливо коли ми прокидаємось зранку і коли лягаємо на відпочинок, перед і після наших молитов, перед і після споживання їжі, коли спокушаємось до гріха, і коли маємо виконати будь який важливий обов'язок.

Ми повинні робити знак хреста зранку щоб отримати благословення Бога на цілий день; ввечері щоб випросити Його захисту на ніч; перед усіма важливими справами, щоб вони пройшли добре; перед нашими молитвами, щоб ми не відволікались під час промовляння їх, і т.д. Перші Християни часто робили продовжений знак хреста. Тертулліан (A.D.240) каже: "Перед початком і під час виконання усього що ми робимо, коли ми заходимо до хати і виходимо, коли ми одягаємось, коли лягаємо відпочити, фактично в усьому ми позначаємо наше чоло знаком хреста". Знак хреста також повинен робитись під час Меси. Св. Едіт, дочка короля Англії, часто робила знак хреста великим пальцем на чолі; чотирнадцять років після її смерті її великий палець лишався досить нетлінним. Кожного разу коли ми робимо знак хреста із покаянним серцем, ми отримуємо індульгенцію у п'ятдесят днів (Пій ІХ, 28 липня 1863).

Коли ми робимо знак хреста, ми повинні, по можливості, це робити зі святою водою.

Свята вода має спеціальну силу захищати нас проти всіх атак диявола. Коли ми робимо знак хреста зі святою водою, кожного разу ми отримуємо індульгенцію у сто днів (Пій ІХ, 23 березня 1863). Святу воду тримаємо при дверях наших церков, і повинні тримати при дверях наших кімнат. Ми повинні ніколи не соромитись знака хреста, бо Христос потім посоромиться нас. Диявол радіє коли бачить кожне занедбання робити знак хреста, бо він знає що хрест є його знищенням і знаком перемоги над його спокусами.

В цій катехизмовій частині є вибіркові цитати
з Катехизма о. Франциска Спіраго.
Фотокопія видання 1899, 1921 без змін:
by Benzinger Brothers, New York.
Nihil Obstat: Arthur J. Scanlan, S.T.D. Censor Librorum
Imprimatur: + Patrick J. Hayes, D.D. Archbishop of New York. New York,
October 18, 1921.
с.с.105-107

Переклав з англійської
о. Керлі
15.03.2012

Категорія: Автентичний Католицький Катехизм | Додав:
Переглядів: 2374 | Завантажень: 0