29.03.2024
Головна » Статті » Статті Єпископа Данієла Долана

Літургія Світла на Сретеніє Господнє

Сретеніє ГосподнєВін прийде до Його святого храму, Господь Правитель

В Ім'я Отця і Сина і Святого Духа, Амінь.
Діти, чи ви пам'ятаєте Епіфанію? Більшість з вас були з нами першої суботи січня останнього разу на урочистій Месі, багато з вас були тут. Ви знаєте що Епіфанія є найбільшим зі свят Різдва Христового. І сьогодні Меса Свічей є останньою у Святкових днях Різдва Христового.

Що означає Епіфанія? Я дам вам маленьке пояснення цього, що нагадує нам нашу Епіфанію цього року під час чудового сорокагодинного поклоніння. Ви пам'ятаєте як часто вимикають світло і все занурюється у темряву? Я пам'ятаю це під час цих святкових днів як все світло вимикалось у церкві знову і знову вночі. І моїм завданням є нагадати про цей таемничий холод. Це мене привело до пояснення чим є Епіфанія в останні дні Різдва Христового.

Епіфанія це коли світло приходить і починаємо розуміти всю ясніть дня. Коли з'являється світло, ми є невимовно раді і кажемо: "Добре, я знову можу повернутись до моїх справ". Що ми бачимо цього вечора тут? Коли ми приходимо, то бачимо як церква є затемненою, єпископ читає якісь довгі молитви з маленькою свічкою, і ви слідуєте за ним до зали, співаємо, і зрештою все змінюється у біле; якщо ви знаходитесь близько, ви це можете бачити.

І потім починається Меса Свічей. Світло приходить, діти, тому що наш Господь є Світлом цього світу, який приходить до темного храму Старого Завіту. Цього ранку я читав ранкові молитви на кухні. Чи ви не забули про ваші молитви цього ранку, діти? Так, я вірю що ви молились. Добре, і я мав маленьку Епіфанію, світло зійшло зі сходин, і я почав думати, чим же є Епіфанія?

Господь приходить до Його земного храму Старого Завіту, який був подібним до величної катедри, і водночас до м'ясного магазину, чи скотобійні. Дуже багато тварин забивалось старозавітними священиками на вівтарі щодня, і там проливалось багато крові. Це є тим, про що ми забуваємо у старозавітньому храмі.

Але коли наш Господь, який є правдивим храмом Господнім, приходить до храму сьогодні, існування храму Ірода, який насправді був величним, вже не має жодного сенсу. Там вимкнене світло, зачинені двері і всі звідти вийшли геть. Вони не мають потреби в цьому, тому що наш Господь є правдивим Храмом і Він є правдивим Світлом світу.

Епіфанія, діти, означає манифестацію того, шо має бути показаним. Під час нашої Епіфанії наш Господь показує себе як Бога у монстрації і ми вклоняємось Йому сорок годин. Під час кожної Епіфанії наш Господь показує себе як Дитя в яслах, і як Істинний Бог мудрецям зі Сходу. І потім Він показує перше чудо також у Епіфанії змінюючи воду у вино. Наш Господь показує світові, що Він є Бог, і не всі, але принаймні частина людей бачать картину, як здіймається світло, і вони бачать що це наш Господь і наш Бог.

Моєю малою Епіфанією цього ранку було те що я вперше зрозумів, що Епіфанія у Месі Свічей є презентацією Бога Отця на Небесах, видимого у Його Первородному Синові, як Жертві за наші гріхи. І Він приноситься як Ісус на руках Марії до храму щоб бути презентованим Богу Отцеві тією мірою, як вона каже: "Ось Твій Син", Жертва що приносить світло у цей наш темний світ, і життя у наші душі. Це те, що ми робимо сьогодні, що символізує і означає входження світла у темряву, діти, і нагадує першу процессію зі свічами. Це була дуже мала процессія, яку складали Пречиста Мати, Св. Йосиф і наш Господь, звичайно, на руках Марії, і праведний Симеон і Анна, двоє дуже і дуже старих людей зі Старого Завіту, які дуже довго чекали на їхню Епіфанію, на входження світла до їхніх сердець. І вони прийняли те, що цє Дитя не було звичайною дитиною, а що це Син Божий, народжений щоб спасти нас від наших гріхів.

Яку Епіфанію ми повинні мати цими святковими днями, діти, коли світло має з'явитись і для нас також? Храм був завжди необхідним з усіма тими жертвами і священством, яке фактично було м'ясниками, тому що це Дитя, яке офірувалось сьогодні, мало зростати аби вмерти на хресті Страсної П'ятниці у жахливому стражданні і крові. Його безкровна Жертва офірується щоденно у правдивих храмах Католицькою Церквою. Але кривава Жертва нашого Господа також буде тривати до кінця часів у всіх Його мучениках, які дають свідоцтво Божественості нашого Господа навіть до пролиття своєї крові.

І я думаю також за себе, яку жертву я приношу, і як показую мою віру нашому Господеві? Як я показую, що світло зійшло у мій розум і моє серце, і я вірю що Він є Істинний Бог богів і Світло світлу, наш дорогий Господь? Я думаю що і ви, діти, робите це особливо через імітування нашої Благословенної Матері, бджіл і свічок.

Наша Благословенна Леді була безгрішною. Вона не мала потреби приходити до храму, як інші матері це робили, щоб приносити жертви за їхні гріхи дітовбивства. О ні, наша Леді робила це, тому що Вона була дуже смиренною і приносила жертву. Святий Йосиф, не забуваймо про нього, він був дуже смиренний того дня. Він був настільки бідний, що не міг принести ягня у жертву. Приносячи Агнця Божого, він був здатний купити лише двох маленьких голубів, не великих домашніх голубів, які були задорогі для нього, але двох диких голубів. Сятий Йосиф був дуже смиренним, і будучи бідним, він приніс таку жертву. Тому у смиренні нашої Леді і Св. Йосифа і також у бджолах ми маємо сьогодні приклад.

Чому у бджолах? Тому що всі ті бджоли, які працюють для створення свічей на вівтарі, вони всі разом працюють дуже тихо не з'ясовуючи яка бджола скільки зробила. Вони приносять нектар з усіх квітів, щоб він став медом і чистим воском. Це символізує наше смирення, діти, наше бажання працювати і бути слухняними, приносити свічки, які стануть світлом для нашого Господа.

Свічки дають нам повчання чим ми маємо бути. Вони стоять за Ісуса і вони стоять за мене. Вони стоять за нашого Господа і вони зроблені із чистого воску, і стоять за чисте і непорочне Тіло нашого Господа. Гніт, частина яка робить можливим полум'я - це душа нашого Господа, і полум'я - це Божественність нашого Господа.

Чи все ми сказали про свічку? Залишилась ще одна частина. Ми маємо нести свічки дуже обережно, тому що більшість з них капають. Віск стікає по одній зі сторін свічки. За що такі свічки стоять? Вони стоять за наши сльози, діти, за сльози Ісуса і Марії над нашими гріхами, і сльози, що ви і я проливаємо над нашими гріхами і гріхами інших. Свіча майже завжди проливає сльози, тому вона стоїть за нашого Господа.

І, наостанок, якщо чиню гріх, я дуже жалкую про це, і бачачи світло що сходить згори, я розумію що наш Господь помер за мене. Хіба у цей час я не повинен чинити покуту за мої гріхи, щоб показати що я дуже люблю Його і хочу бути вірним.

Як бачите скільки багато повчання для нас є цього чудового дня. Кожне з них є проявом Епіфанії нашого Господа заради нас, діти. Давайте розважимо, як ми можемо тримати це світло запаленим, не дозволяючи нашому розуму і серцю йти у темряву під час цієї чудової Меси, Меси Свічей. Нехай Бог благословить вас.

В Ім'я Отця і Сина і Святого Духа, Амінь.

Єпископ Данієл Долан
Проповідь для дітей, можливо 2005 рік

Переклав о. Керлі
15.02.2012

Категорія: Статті Єпископа Данієла Долана | Додав: (14.02.2012) | Автор: Єпископ Данієл Долан
Переглядів: 1336