29.03.2024
Головна » Статті » Статті Єпископа Данієла Долана

Таїнство миру

Проповідь на Свято Тіла Христового
Єпископ Данієл Долан
06.06.2010

В тайній молитві сьогодньошньої Меси, наприкінці Оферторія Церква молиться: "Твоя доброта, о Боже явлена через Церкву, дає єдність і мир".

В Ім'я Отця і Сина і Святого Духа, Амінь.

Яким є ваше життя в ці дні? В єдності, в мирі? Можливо всі приготування до Першого Причастя і всіх цих навантажених подій були причиною занадто великого стресу.

Часом ви можете думати, що життя стає правильним і гарним. Потім ви приходите до Церкви на Свято Тіла Христового, день зайнятий солодкими спогадами. Маленькі праведні діти у білому для Першого Святого Причастя і величні церемонії для прагнучих Ісуса на Його головному Вівтарі з великою кількістю свічей і квітів. Під чудовий спів хора це виглядає великою оппозицією хаосові в цьому місці величного миру. Але часом речі не завжди такі, як вони виглядають.

Мир чудесно випромінюється від Найсвятішого Таїнства зі Святого Вівтаря від освяченої Хостії. Тут ми, діти, бачимо, що виглядає для нас простим хлібом, так?

І сьогодні, коли ви відчуєте вперше смак Нашого Господа, це буде виглядати для вас, ніби ви їсте хліб. Але тут вже немає хліба. Наші відчуття обманюють нас у акцидентах, вигляді, смаку, відчутих на дотик, і ми судимо з цього чим це є через даний нам спосіб Христом - служіння облачень, служіння виглядів для значно величнішої Субстанції, яка стала їжею, певним хлібом і вином змішаним з водою. Вони нам дані так для прояву Субстанції - слово яке означає, що щось є тим чим воно є насправді: Тіло і Кров, Душа і Божество Ісуса Христа.

Його Слово підтримує акциденти, які можуть обманути. Його слово є запевненням для нашої віри на противагу хаосові у таких змінних природних речах. Тут у санктуарії панує мир, дуже великий мир від цього Таїнства миру.

Чи я дивуюсь сьогодні будь якому протиріччю для нас у джерелі замішань для дуже багатьох Католиків, коли бачу сповнення слів Спасителя на Тайній Вечері під час першої Меси? "Вразять Мене, Пастиря" - Господь каже - "і розвіються вівці".

Чи ви думали чим вони виглядають насправді, тобто я кажу про нову релігію, яка замінила стару, у нових "месах", у нових "папах", у новому "вченні". І вони зробили зміни не просто у акцидентах певним модерним способом. Але вони посягнули на Субстанцію, яка в них опущена і мертва.

Як ми про це дізнались? Не через наші відчуття, але через наш Католицький розум, через дар Віри, яка приходить від Бога, яка не змінюється, яка сказала нам, що це є так.

Наша Церква потрясається, як було час від часу в історії, через субстанційні відколення або схизми. Так як в нашій з вами історії завжди є небезпека, якщо не через хаос, то як мінімум через певні замішання в деяких Католиках. Так буває коли бачимо пусті місця за сімейним столом, за якими, як монсенйор Нок каже, приписано плакати. І це єдине, що ми можемо робити.

Але як завжди двері Церкви є відкритими від сезону до сезону, від свята до свята і Свята Жертва приноситься у величності і святості. Таїнств як завжди є сім, і ласки виливаються на тих, хто їх приймає. Ви не знайдете хаоса тут у цій Церкві, лише солодкий комфорт у незмінній вірі, на відміну від хаотичного і божевільного світу.

Як ви, мої друзі, цього ранку? Ви несете тягар хвилювання, деякий стрес у ваших поверхових усмішках, коли ви цієї Неділі думаєте про рутину хаоса? Як легко це для кожного з вас, розважувати над всіма потенційними конфліктами, які можуть прийти у церкву, у подружжя або у сімью, або у монаші дружні спільноти, думати за тих невідомих, хто у сраху або печалях, які мають тяжкий шлях у глибині серця? Визначимо себе як тих хто є короткі на мир. Ось чому ми губимо наші голови, тому що беремо пораду не від Нашої Леді, а спочатку починаємо боятись повстаючих поверховостей у душах. І ми приймаємо неправильні рішення, ми даємо дорогу депресії і навіть відчаю.

Молитись? Це кроки до мира у серці? Як ми завжди організовуємо наші думки, як ми їх просвітлюємо, щоб мати хоча б шанс для замислення, або значно менше щоб вгамуватись в постійній внутрішній турбулентності посеред нашого власного хаосу? Як?

Добре, я радий підказати. Ви прийшли у правильне місце сьогодні.

Ми повинні зробити декілька кроків для власного миру, просто декілька кроків нагору туди до Вівтаря, звідси. Це наше найбільш ефективне наближення, щоб перемогти всі вигнання і пошкодження.

Є такий добровільний план для віри кожного з вас сьогодні. Це за визначенням є позитивом, тому що це є наприроднє. Добра молтива яка веде до позитивного планування нашого життя і відкриває шлях для мирних діянь.

1. Позитивна молитва.

Що значить позитивна молитва? Це оначає тільки те, що ви повинні дякувати Богові. Ми робимо це через Месу, особливо у Глорії. "Ми дякуємо за Твою Велику Славу". Ми повінні дякувати Богові перед дією. Ми дякуємо за цей ранок який був дощовим, тому що ми знали, що Він дасть нам сонце. Отець Солана складав подяку Богові перед діянням. Він працював чудесно настоятелем капуцинів у Детройті у 1940х і 50х. Він робив так як робили Францискани раніше, продовжуючи їхню чудову традицію, спочатку дякувати Богові перед Його дією. Так робив Св. Фелікс у XVI столітті в Римі. Так робить о. Мартін у передмісті Чікаго у ХХІ столітті з його Святими Годинами, які реалізують практично таку надію для нас.

2. Дякувати Богові перед Його діянням.

Це значить дякувати Богові за Його рішення ще до вашої проблеми, яку вже бачимо розв'язаною швидко, якщо ми налаштовані на позитивне планування, дивлячись на проблему реалістично.

Чому я маю навчитись і який я матиму зиск з цього? Моє добро - це світ мудрості який чекає на нас.

Буває молимось у злості, і кажемо "якщо, якщо тільки". Але Святий Дух знає, бо Він тут у Господньому домі з намі, Він дає сіль, сіль - мудрість.

3. Позитивна дія.

Це означає не робити нічого більш позитивного ніж молитись. Прийшло з минулого, очікуємо майбутнього і тепер ви перед лицем труднощів без негативних емоцій, злості чи гіркоти.

І не може бути кращого місця для молитви, солдокішого джерела нашого укріплення, ніж це Найсвятіше Таїнство.

І тільки подумати, деякі люди стоять осторонь перед лицем страху. Вони ідуть онлайн, але вони не йдуть до Нашого Господа. Але ви бажаєте, і це значить ви бажаєте пропорційно тому хаосу який ви бачите, щоб вийти з того хаосу і бути ближче до Христа у Причасті, у Месах і в цих Адораційних візитах.

Це Найсвятіше Таїнство є Таїнством миру, тому що це є Таїнство єдності. Воно не тільки продукує більше милосердя щодо наших ближніх, більше лояльності до Церкви чим більше ми приймаємо це Таїнство. Воно робить вас більше з'єднаними з самими собою.

Це Найсвятіше Таїнство є прибіжищем посеред хаосу, воно перетворює ваш світ. Воно уловлює ваше життя ехом солодкої музики. Почуйте її сьогодні, вкусіть її, побачте її просто тут. І запитайте себе, хіба це не мир?

Нехай Бог благословить Вас.

В Ім'я Отця і Сина і Святого Духа, Амінь.

Переклав о. Керлі
22.06.2011

Категорія: Статті Єпископа Данієла Долана | Додав: (23.06.2011) | Автор: Єпископ Данієл Долан
Переглядів: 1246