18.04.2024
Головна » Статті » Статті Єпископа N

Проповідь Непорочне Зачаття. Єпископ N

Єпископ N
11.12.2006

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа, Амінь.

Оскільки ми беремо участь у Непорочному Зачатті, я хотів би говорити про нашу Благословенну Леді. Непорочне Зачаття це є дім, який Бог збудував для Себе. Частина рішення Воплотитись це Боже рішення на нашому людському шляху стати Людиною. Друга Персона Пресвятої Трійці повинна була стати Людиною.

Частиною цього рішення була Благословенна Пречиста Марія. Тільки уявіть Архитектора який планує величну церкву, і Він планує разом з цим фундамент як інтегральну частину церкви. Тому наша Леді була інтегральною частиною цього Божого плану Воплочення. І вона не є чимось акцидентальним у Воплоченні, аксесуаром чи додатком, вона є важливою частиною, тому що вона є Матір'ю Бога.

Таким чином, згідно Божого плану, Воплочення було неможливим без Неї. І тому Ангел Габрієл прийшов до Неї і пропонував їй ідею бути Матір'ю Бога, щоб побачити її згоду. Отже Бог планував Благословенну Діву Марію, як Він планував Святу Людськість Нашого Господа Ісуса Христа. І як Він планував досконалу Людськість у Христі, яка була повною благодаті і істини, як Св. Іван каже нам у Евангелії, яку ми читаємо наприкінці Меси, так Він планував досконалу Людськість в нашій Благословенній Леді, також сповненій благодаті і істини, щоб бути Його Матір'ю. І тому Ангел сказав до Неї: "Повна благодаті", абсолютно сповнена благодаттю від початку.

Бог ненавидить гріх, що було необхідним для Непорочного Зачаття. Бог так ненавидить гріх, тому це абсолютно немислимо щоб Його Син був прийнятий у такий дім, який би хоч раз був домом диявола, первородного гріха, де б Він перебував у грісі, щоб Він мешкав в одному домі з гріхом. Тому було необхідно, щоб наша Леді була настільки далекою від гріха, і таким чином вільною від гріха, як Небеса є вільні від гріха. Тому Бог примінив для душі нашої Леді еффект Спасіння авансом перед Жертвою Кальварії щоб попередити Її від стану первородного гріха, який Вона могла б мати, як би не цей привілей, тому що вона є дитя Адама.

Ця дія Бога у плануванні Непорочного Зачаття має нагадувати нам важливість благодаті. Бог, просто як Він спланував Непорочне Зачаття і особливу благодать, яка зберегла нашу Благословенну Леді не тільки від первородного гріха, але й від усіх гріхів нашого життя, включно із легкими гріхами. Так Бог спланував освячення кожної душі, яку Він хоче запровадити на Небеса. Це є правда віри, що ми не можемо потрапити на Небеса, якщо Бог не заведе нас туди через Його діючи благодаті. Іншими словами, якщо Бог не дарує нам те, що богослови називають призначенням для вічної слави, то не існує іншого шляху, через який ми сподіваємось піти на Небеса. Бог повинен провадити нас, допомогти нам, і бачити що ми потрапимо туди. І це є ласка останнього зусилля, ласка яку ми називаємо призначенням для слави.

Ми повинні бути смиренними у реалізації цього в розумінні наших немочей, і нашої нездатності у найвеличнішій роботі у нашому бутті, яке є вічним спасінням.

З усіх тих речей що ми робимо, дістатись Небес є найважливішою, і єдиною важливою річчю. І щоб брати участь у Небесах, ми проявляємо найбільшу слабкість і нездатність.

Уявіть лікарню де ви бачите людей, яким допомагають дістатисть першого поверху медсестри чи якісь помічники, людям які дуже слабкі і можливо щойно після операції. Вони роблять дуже маленьки кроки. Ці хворі люди поволі рухаються своїми зусиллями, але також і за допомогою тих, хто їм допомагає і рухається разом з ними. Якщо їхні помічники залишать їх, вони впадуть додолу, і самі не зможуть підвестись. Тому всі зусилля і сподівання на їхньому шляху приходять від осіб, що їм допомагають. Але тим не менше вони можуть сказати: "Я рухаюсь".

Так кожне наше зусилля і надія у нашому русі на Небеса є від Бога. Звичайно, ми робимо кроки, ми робимо гідні вчинки, ми працюємо для нашого спасіння через добрі справи, але уся сила цих добрих діл, натхнення цих добрих діл і наполегливість приходять від Бога, від Божої благодаті. Якщо Він відійде від нас, ми впадемо додолу, і не зможемо знову підвестись, якщо Він не підведе нас. Це є важливість благодаті.

Але ми не подібні роботам, і благодать не подібна до електричного сигналу, який рухає нас по колу. Якщо ми хочемо робити гідні справи, ми повинні співдіяти з благодаттю, але тим не менш, головна сила наших добрих вчинків є благодаттю Бога від початку до кінця. Таким чином, ми повинні бути надзвичайно вдячними Богові за ці благодаті, які ми приймаємо.

Що наша Леді говорить Св. Єлизаветі, коли Вона описувала велику ласку бути Матір'ю Бога, що Вона говорить, які перші слова коментаря нашої Благословенної Леді щодо Воплочення? Вона говорить: "Величить душа моя Господа", і це був акт подяки і акт упокорення за всю незчислену кількість немислимих благодатей бути Матір'ю Бога.

Також подивіться на обставини Її народження, на Її родину, Її Хрещення, Її введення, яке було за дозволом Бога, на Її віру, наполегливість аж до наших днів. Всі ці речі у Її спасінні були сплановані Богом. І так як наша Благословенна Леді була дуже вдячною Богові за ці величезні благодаті, так і ви також повинні бути вдячними Богові за ласки, які ви від Нього приймаєте.

Урок Непорочного Зачаття є чистота душі, утримання священними судинами наші душі у стані освячуючої ласки. Але це буде образою у наших життях, образою у прямому значенні цього слова, у нашому щоденному житті, як ми утримуємо цю судину, яка може бути тільки священною у наших душах тільки в стані освячуючої благодаті.

Чистота душі. Скільки католиків чинять смертні гріхі день за днем, тиждень за тижнем, і вони ходять на Месу, і вони мають віру, але їхні життя це життя смертного гріха. У дитинстві вони отримали добре виховання, але одного разу вони навчаються інших уроків, ніби вони народжені щоб грішити, ніби вони були помазані для гріха. Це стається якщо смертний гріх стає нормою у їхньому житті, і істина Непорочного Зачаття і освячуючої благодаті стає голою теорією. Часом вони згадують Катехизм, але він їм нідочого у їхньому щоденному житті. Слільки католиків живуть таким чином?

Коли ви подивитесь на нашу Благословенну Леді і Непорочне Зачаття, ви зрозумієте, що Вона була релігійною і насправді контемплятивною. І більшість митців зображують Її не контемплятивною, але звичайною леді або дівчиною, яка мала дитя.

Але Вона не була звичайною леді чи дівчиною, що мала дитину. Вона була глибоко і високо контемплятивною, тому що з цими великими ласками наша Леді була нездатною тримати Її розум поза Богом. Бог постійно був в Її розумі. І нічого іншого Вона не знала як тільки через Нього. Все що Вона любила, найперше Вона любила з любові до Бога. І Вона любила щось так, як Бог цього хотів і продовжувала любити, так як Бог це любив. Вона дивилась на все через Божий зір, і це є надприродною Мудрістю. Вона називається престолом Мудрості і бачить все так, як це бачить Бог, тому що має такі ласки.

І з цієї причини, найбільше і найдосконаліше наслідування Непорочного Зачаття - це віддати себе Богові і Божим справам. І нещодавно ви бачили свячення, яке відбулось у цій церкві близько місяця тому. Чудова церемонія, коли молодий чоловік віддає себе Богові і Божим справам. Так як вручення Богові є одним Магніфікатом усього його життя, подяка Богові за ті ласки які він отримав, і надаванням себе у щоденну жертву служіння Всемогутньому Богові.

Тому я раджу молодим людям застановитись над цим святим покликанням, щоб наслідувати Непорочне Зачаття у найбільший можливий спосіб. Тому що кожний священник, кожний монах, брат чи монахіня, кожний хто віддає себе на служіння Богу у минулому, нині чи у майбутньому, кожний з них розуміє як приємне Непорочне Зачаття Всемогутньому Богові. Вони зрозуміли цінність тих великих ласк, які Бог їм дав. Вони зрозуміли велику цінність вічного спасіння, вічного життя з Богом. І вони хочуть віддячити Богові цілим їхнім життям, однією дієвою любовію - контемпляцією і служінням, за ті великі благодаті, які вони прийняли від Бога.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа, Амінь.

Переклав о. Керлі
08.12.2011

Категорія: Статті Єпископа N | Додав: (07.12.2011)
Переглядів: 2298