29.03.2024
Головна » 2012 » Сентябрь » 6 » Крим Католицький
19:04
Крим Католицький

Довкола Криму велись не тількі словесні дискусії, але й досить жорстокі збройні конфлікти. До Р.Х., там володорювали, наприклад, скіфи, римляни, греки. Після Р.Х. також були ті самі, до яких згодом долучались готи, хозари та багато інших. І кожен вважав тільки себе власником півострова. Найбільш відомою війною за Крим у сучасній історії була Росйсько-Османська війна 1853-1856. Тоді проти Росії на боці Турції воювали Англія і Франція. Пізніше, під час ІІ Світової війни на Крим претендувала Германія, Англія була не проти щось отримати, і опосередковано навіть США, які у 1943 на Ялтинській зустрічі представляли свої інтереси через президента Рузвельта. На тій історичній зустрічі від Радянського Союзу був Сталін, а від Англії - Черчіль.

Після розпаду СРСР у 1991 про Крим стали дуже багато говорити, як про історичну батьківщину кримсько-татарського народу, яких після ІІ Світової війни Сталін депортував до Середньої Азії, а президент України Леонід Кучма повернув їх до Криму на початку 90-х ХХ століття.

Коли Іслам став офіційною релігією Золотої Орди, тоді в Криму почали масово будувати мечеті, і це сталось у XIV столітті. А перші згадки про будівництво мечеті в Криму відносять до ХІІІ століття.

Але я хотів дещо сказати про Крим Католицький, яким він фактично став ще у І столітті від Р.Х.

Ми відвідали Інкерман під Севастополем, де у І столітті був на засланні Папа Римський Св. Клімент, і Партеніт де у VIII столітті народився, працював і мирно відійшов до Бога Св. Іоанн Єпископ Готський.

Св. Священомученик Клімент Папа Римський

Св. Клімент народився у Римі. Під час подорожі до Александрії познайомився зі Св. Апостолом Варнавою, потім у Палестині прийняв Хрищення від Св. Апостола Петра. Незадовго до свого мученицького кінця Св. Петро висвятив Св. Клімента у єпископа. Після Св. Петра, а потім після Св. Ліна (67-79) і Св. Анаклета (79-91) на Римському Апостольському Престолі був Св. Клімент (92-101). Милосердя і добре молитовне житя Св. Папи Клімента навернули багатьох до Христа. Одного разу на Пасху він охрестив одразу 424 людини. За це язичницький імператор Траян (98-117) заарештував його і відправив на заслання до Криму працювати у інкерманських кам'яних рудниках неподалік Херсонесу. Святий і там продовжував проповідувати Євангелію і щоденно христив по 500 душ і більше. У тих рудниках вірні вирубали храм, в якому Св. Клімент священнодіяв.

Коли імператор Траян дізнався про апостольську діяльність Св. Клімента, він наказав його втопити з якорем на шиї, що і було зроблено у 101 році від Р.Х. Під час правління Візантійського імператора Михаїла (855-867) Херсонес відвідали Св. Методій і Кирил, які дістали з моря мощі Св. Клімента. Частину мощів Святі Методій і Кирил принесли до Риму, а звідти святу голову пізніше приніс до Києва Св. князь Володимир Великий (+1015).

День пам'яті 25 листопада за Юліанським календарем.

Зараз святим місцем, де священнодіяв Св. Клімент Папа Римський опікуються монахи РПЦ, які влаштували там чоловічий монастир Святого Клімента. При вході до монастиря через короткий тунель висить табличка, на якій написано, що за благословенням Кримського Митрополита Лазаря на території монастиря заборонено проводити фото і відео зйомку. Тому усі знімки, які ви тут бачите зроблені з поза меж монастиря.


Вигляд місця священнодіяння Св. Клімента
з Симферопольської дороги


Зараз храмом Св. Клімента Папи Римського
опікуються монахи РПЦ


Давні сходинки, які ведуть до одного з історичних храмів


Вигляд гори з білого каменю, у якій вирубані давні келії


Вигляд тієї самої гори з іншого місця


Попри святе місце прокладена залізниця по якій
доволі часто з великим гуркітом їздять поїзди


Після Інкерману ми поїхали через Севастополь до Партеніту.
У багатьох місцях дозрівають благословенні виноградники.
Фото зроблене через автобусне скло під час руху

Св. Преподобний Іоанн Єпископ Готський

Св. Іоанн народився у VIII столітті в Партеніті що розташований на південному березі Криму. Від дитинства він хотів стати монахом. Протягом трьох років подорожував по святих місцях довкола Єрусалиму, після чого повернувся додому. В той час імператор іконоборець Константин Копронім (741-775) видалив Готського єпископа, і готські християни попросили Св. Іоанна стати їхнім єпископом. Вони відправили його до Іверії (Грузії) для свячення. Грузинський католікос висвятив його і він повернувся до Партеніту. Знаходячись у таборі цариці Ірини Св. Іоанн був ревним захисником ікон. Ймовірно через похилий вік він не міг особисто брати участь у VII Вселенському (II Нікейському) Соборі (787), і тому відправив туди одного з дияконів. Коли прийшли завойовники хозари, за наполегливим проханням вірних Св. Іоанн був змушений відправитись на той бік Чорного моря, де переховувався чотири роки в Амастриді. Коли святий дізнався про смерть хозарського кагана, він сказав: Через 40 днів я піду судитись з ним перед Христом. І насправді він відійшов до Господа через 40 днів близько 790 року від Р.Х. Його поховали в Партеніті при церкві Св. Апостолів Петра і Павла, яку він за життя збудував під Ведмідь-горою. Деякі історики висловлюють думку, що в середніх віках цю гору називали Айя від грецького Агіа, т.т. Свята.

З 18 травня до 23 червня 1907 року Н. І. Рєпніков на гроші тодішньої власниці Партеніту М. Г. Раєвської провів розкопки, під час яких був віднайдений фундамент храму Св. Петра і Павла.

День пам'яті 19 травня і 26 червня за Юліанським календарем і 26 червня за Григоріянським календарем.


Під Ведмідь-горою на території санаторія "Крим"
є фундамент церкви Св. Апостолів Петра і Павла
яку збудував Св. Іоанн Єпископ Готський


На інформаційному стенді при фундаменті храму Св. Петра і Павла зокрема написано: Обитатели Готии послали его (Иоанна) в Грузию (Иверию) к кафолическому престолу (к католикосу). Рукоположенный там во епископа, он неприкосновенно сохранил догматы кафолической церкви и правую веру. (Житие Иоанна Готского, перевод В. Г. Веселовского)


Розкопки 1907 року.
Фото Н. І. Рєпнікова і А. А. Бертьє Делагарда з інформаційного
стенду при фундаменті храму Св. Петра і Павла



Пам'ятний знак і павільйон, яким накритий фундамент храму Св. Апостолів Петра і Павла. У серпні 2012 року на дверях висів замок. Один молодий чоловік сказав мені, що те саме було і навесні 2012.

Зараз цим святим місцем також опікується РПЦ, зокрема місцева парафія РПЦ Партеніту, яка також збудувала для себе новий храмовий комплекс в грецькому стилі. Купол храму оточують чотири скульптури ангелів з білого каменю, що радше є властивим для Римського стилю.

Отже, до Криму можна їхати не лише за тим, аби поплавати, подихати свіжим морським повітрям на південному березі, і таким чином зарядити життєдайною енергією своє тіло, але й за тим, щоб на прикладі і за молитвами Католицьких Святих укріпитись в Християнській Католицькій Вірі.

До Інкерману їхати хвилин 20 автобусом від Севастопольского автовокзалу, а до Партеніту з Сімферополя чи Севастополя, кому як зручніше.

Під час відвидин цих святих місць я розмірковував про подвиг великих святих Католицької Церкви і про їхнє ймовірне відношення до 2 Ватикану, якщо б їхнє земне життя співпало у часі з явищем під назвою "2 Ватикан".

Питання: Якби Св. Клімент і Св. Іоанн жили в добі 2 Ватикану, чи визнав би 2 Ватикан їх святими?

Відповіь: Якби Св. Клімент і Св. Іоанн жили в добі 2 Ватикану, то 2 Ватикан ніколи не визнав би їх вятими.

Питання: Чому?

Відповіь: Тому що Апостольська Католицька діяльність Св. Священомученика Клімента Папи Римського і Св. Іоанна Єпископа Готського була б так само, як і тоді, спрямована на утвердження Християнської Віри, тобто проти 2 Ватикану, який утверджує атеїзм і будь яку нехристиянську релігію, в одночас жорстоко переслідуючи Християнство.

Питання: Як би повелись в такому разі анти-папи 2 Ватикану, наприклад останні два одвертих марксисти: Кароль Войтила і Йосиф Ратзінгер?

Відповіь: Вони б вчинили зі Св. Кліментом і Св. Іоанном те саме, що з ними колись вчинив імператор Траян та іконоборці разом із хозарами.

Питання: Як Св. Клімент і Св. Іоанн могли б трактували 2 Ватикан?

Відповіь: Св. Клімент і Св. Іоанн могли б трактували 2 Ватикан так само, як вони трактували язичників і єретиків, які переслідували їх під час їхнього земного життя. Вони засуджували фальшиві вчення язичників і єретиків і навертали їх у Католицьке Християнство. Саме таким є їхнє ставлення до 2 Ватикану і нині, коли вони знаходяться у Вічності. В цьому не може бути сумніву.

о. Керлі
06.09.2012

Категорія: Різне | Переглядів: 1418 | Додав: