19.04.2024
Головна » 2014 » Январь » 7 » Людям доброї волі
00:59
Людям доброї волі

Слава во вишніх Богу і на землі мир людям доброї волі
Gloria in altissimis Deo, et in terra pax hominibus bonae voluntatis


Багато людей, які кажуть, що вірять в Христа, часто не розуміють для чого Христос воплотився, і що вимагається від них при зустрічі Свята Різдва Христового. Вони здебільшого переймаються приготуваннями, пов'язаними з облаштуванням святкового столу, пошуком подарунків, обміном привітань і таке інше. На все це витрачається купа ресурсів, часу, здоров'я. До церкви такі люди або взагалі не йдуть, або йдуть суто заради дотримання певного зовнішнього ритуалу.

Наприклад, в Західних країнах у списку таких ритуалів є так званий shopping, під час якого люди відстоюють довгі черги, аби купити товари за значними знижками. В Україні, як не дивно - колядування, вертепи, дідухи, ялинки, віншування, посівання тощо, давно вже стали чи найголовнішими атрибутами Різдвяних свят.

Але біда в тому, що акцентування на другорядних речах забирає в людини сили, яких потім майже не лишається на головне - на справжнє, духовне сприйняття Свята.

Єпископ Данієл Долан у проповіді на Різдво Христово пригадав одну історію з життя Св. Терези з Ліз'є. Коли їй виповнилось чотирнадцять років, вона, як і більшість дітей переживала кризу підліткового віку. Вона ніби вірила в Бога, але водночас відчувала, що втрачає віру.

У святвечір, після Різдвяної Меси, коли вона здіймалась по сходинах до своєї кімнати, вона почула, як батько розмовляв з її старшою сестрою. Він казав, що забув покласти подарунок Терезі до її взуття, але тепер вже запізно, і доведеться це відкласти до наступного Різдва.

Тереза зупинилась, і подумала, що якби вона це почула, коли була зовсім маленькою, то годі й уявити, як це було би прикро для неї, і скільки сліз довелось би пролити. Але цього разу вона спіймала себе на думці, що аж ніяк не образилась на батька. Вона запитала себе - чому, і почала просити Бога дати їй віру. І раптом зрозуміла, що її дитяче сприйняття Різдва Христового назавжди залишилось в минулому, а натомість прийшло доросле сприйняття. Вона зрозуміла, що по справжньому стала Божою дитиною.

Колись, дитиною за віком, вона сприймала Христа, як Того, Хто кладе якийсь смачний подарунок до її чобітка, і стає Її Богом на якийсь нетривалий час, вона сприймала Різдво як казку, наприклад, про попелюшку. Але тепер вона відчула, що стала дитиною Божою не на якийсь час, а на ціле життя, і не заради казкового подарунку, а заради реального Дару, Який Він дає їй у Святій Месі. Відтоді, на протязі цілого життя вона святкувала Різдво Христове у кожній Месі, щодня, ціле життя, вона стала святою.

А хто такий святий чи свята? Це людина доброї волі.

В англійській мові Різдво Христове називається Christmas, що дослівно означає Христова Меса. Меса в латинські мові є Missa, тобто Післаництво. Різдво Христове - це є Міссія Христа, Його Післаництво до людей.

Ангел Господень, пояснюючи Св. Йосифу, як той має сприйняти вагітність Пречистої Діви Марії, сказав, що Воплочення Ісуса сталось задля спасіння Його народу від їхніх гріхів (Матей 1:21). І ми знаємо, що після цього Св. Йосиф, відкинувши будь які сумніви, чи підозри прийняв Марію та Ісуса, яко Бога з Нами. Він остаточно прийняв Christmas, Післаництво Христове, остаточно став людиною доброї волі, і ціле життя провів у праведності, перебуваючи у стані умиротворення, у святості, і таким відійшов у вічність.

Нині в Україні, як ви знаєте, знову нелегкі часи, коли вже вкотре люди ніяк не можуть визначити стратегічний курс, куди рухатись далі - на Захід чи на Схід, до якого союзу вступати. Одні кричать, що їхнє спасіння на Заході, а інші - на Сході. Одні кричать, що Захід їх врятує, а інші - ні, Схід.

Як одні, так і інші все ще вірять, що одного дня віднайдуть у чобітку якийсь смачненький подарунок від тата. Для одних цей тато мав би бути з Заходу, а для інших - зі Сходу. Але якщо люди мислять таким чином, то це свідчить про їхню духовну інфантильність.

Допоки доросла за віком людина сприймає Christmas, Христове Післаництво, як якусь тимчасову ритуально-казкову феєрію з одними лише колядками, вертепами, подарунками, шопінгами тощо, то вона ніколи не зможе покращити своє життя ані в цьому віці, ані в майбутньому. І жодний тато - зі Сходу чи з Заходу у цьому їй не допоможе.

Для того, щоб змінилось життя на краще, треба стати фактичним виконавцем Різдвяного гімну Слава во вишніх Богу і на землі мир людям доброї волі.

Гімн, це не просто пісня, це вербальне відображення фактичного стану речей, це свого роду символ віри, це логос, який має воплотитись. Виконавець Різдвяного гімну у своєму житті має стати людиною доброї волі фактично, а не теоретично.

Бог дає мир, тобто вводить у стан спокою, відпочинку, лише тих людей, які чинять Божу волю, Він таких людей умиротворює. А умиротворення - це є стан спасенної, святої людини.

Неспасенна, тобто грішна людина, не перебуває в стані умиротворення. Така людина постійно перебуває в стані пошуку, і вектор її пошуку суто земний. І тому така людина ніяк не може знайти спокій, де б вона його не шукала - на Заході чи на Сході.

Бог спасає тільки людей доброї волі - hominibus bonae voluntatis. Це і є Christmas, Христове Післаництво - давати людям добру волю, робити їх святими. І це можливо, в я кому б земному союзі людина не перебувала. Для цього від неї вимагається лише одне - бути у Христовому Союзі, бути у Christmas, не декілька днів на рік, а ціле життя.

Христос Раждається - Славімо Його!

о. Керлі
25.12.2013/07.01.2014

Категорія: Розважання | Переглядів: 1184 | Додав: