19.04.2024
Головна » 2020 » Сентябрь » 19 » Пам'яті о. Антонія Чікади
17:36
Пам'яті о. Антонія Чікади

Пам'яті о. Антонія Чікади
(18 липня, 1951 - 11 вересня 2020)


Повідомляючи про смерть о. Антонія Чікади, єпископ Даніел Долан написав:

«Отець Чікада мирно помер в п'ятницю о 10:15 ранку. Перебуваючи біля його ліжка, я молився з ним, як і його сестра, Юлія і зять. Всі ми, священики, по черзі сиділи і молилися з ним в нічний час. Він не любив залишатися один в останні місяці…»

The_Rev-Anthony_J-Cekada_2 Близько трьох років тому о. Чікада пройшов курс лікування від раку, а з січня 2020 року до самої смерті 11 вересня 2020 року він страждав від ускладнень після серії інсультів. Тому, його смерть не була раптовою, і він мав достатньо часу, щоб добре підготуватися до звіту перед Богом.

За етнічним походженням о. Чікада був слов'янином (a Slav - так він називав себе, вітаючи мене зі Святами) і з великою повагою ставився до Візантійського обряду.

На початку 1983 року архієпископ Лефевр наказав американським священикам з Братства Св. Пія Х (SSPX) користуватися реформованими літургійними книгами 1962 року. Дев'ять священиків, включаючи о. Чікаду і о. Долана відмовилися підкорятися наказу архієпископа, і за це їх швидко виключили з SSPX. Отець Чікада розповідав, що протягом деякого часу після виключення з Братства вони не мали своєї церкви, і один священик Візантійського обряду великодушно дозволяв їм здійснювати Таїнства у своїй церкві.

Починаючи з осені 2006 р і до самої смерті о. Чікада дуже допомагав мені (священику Візантійського обряду). Як і багато інших священики, я можу сказати, що його щедра допомога неймовірно допомогла мені в моєму житті і служінні. Нехай Господь Бог винагородить о. Чікаду за його безмежне священиче милосердя.

Отримавши звістку від Єпископа Даніела Долана про смерть о. Чікади, я не відразу звернув увагу, в який день це сталося. Смерть близьких людей завжди викликає стрес. Навіть, якщо ви знаєте, що ваші близькі перебували у важкій хворобі протягом тривалого часу, і їх смерть була неминучою, ви все одно відчуваєте стрес. Навіть наш Господь зазнав серйозного потрясіння біля могили свого друга Лазаря, який давно хворів: «І сказав: Де його ви поклали? Кажуть Йому: Господи! Піди і подивися. І Ісус заплакав» (Св. Іоанна 11: 34-35)

Поступово «прийшовши до тями», я подумав, а чи не можна застосувати ці слова псалмопівця «Чесна перед Господом смерть преподобних Його» - "pretiosa in conspectu Domini mors Sanctorum ejus" (Псалом 115: 15) до новопреставленого о. Антонія? (PS)

Хіба той факт, що смерть о. Чікади сталася у свято Усікновення Глави СВ. ІВАНА ХРЕСТИТЕЛЯ у Візантійському обряді, всього за день до свята СВЯТОГО ІМЕНІ МАРІЇ в Латинському обряді, не може вказувати на те, що Бог не випадково вибрав саме цей день для завершення земного служіння Свого священика, який безкомпромісно, як Св. Іоан Хреститель, з великої любов'ю до Ісуса і Пресвятої Діві Марії, проповідував істини Католицької віри?

Хіба ця дата не є знаком, що служіння о. Антонія було до вподоби Богові?

Я вірю, що це знак від Бога, а не простий збіг.

Pontifical-Funeral-Mass-for-Fr-Cekada
Архієрейська Торжествена Меса за о. Чікаду
West Chester, OH www.sgg.org
17 вересня 2020

Со святимі упокой, Христе, душу раба Твоєго, ідіже ність болізнь, ні печаль, ні воздиханіє, но Жизнь Бесконечная.

Во блаженнім успінії вічний покой, подаждь Господи усопшему рабу Твоєму священно ієрею Антонію, і сотвори єму вічную память.

о. Валерій

P.S. Я не говорю ані про беатифікацію ані про канонізацію.

Категорія: Розважання | Переглядів: 471 | Додав: