25.04.2024
Головна » 2014 » Апрель » 19 » Пасха Христова 2014
19:14
Пасха Христова 2014

Христос Воскресе! Воістину Воскресе!

Хто платить, той замовляє музику.

Думаю, кожен з вас чув таке прислів'я, і мені здається, що цьогорічне Свято Воскресіння Христового є саме тією доброю нагодою, яку Господь дав нам, щоб замислитись над змістом цього прислів'я в контексті останніх буремних подій, що відбуваються в Україні.

Власне, а до чого тут музика?

Господь Бог, створивши людину, дав їй не тільки тіло і душу, але й купу речей, які б мали допомагати людині здолати нелегку земну дорогу, і приготуватись до переходу у вічність.

Однією з таких речей є музика, яка відіграє чималу роль, як в житті окремої людини, так і в житті цілих держав і народів.

Як кожна річ має значення, так і кожна мелодія, яка складається з окремих звуків, має своє значення. Мелодія навіть без слів, сама по собі є словом, яке так чи інакше впливає на людину і на її вчинки. Скажімо, хто знає азбуку Морзе, почувши короткі і довгі сигнали, скомпоновані у різних комбінаціях, на підставі цих звуків може прийняти рішення щодо тієї чи іншої дії. Або, наприклад, як каже Св. Павло якщо сурма лунає невиразно, хто приготується до бою?

Чи багато хто з українців, співаючи або слухаючи державний гімн, задавав собі питання, чому саме ця мелодія стала гімном?

Чи багато хто знає, що автором музики державного гімну України є греко-католицький священик о. Михайло Вербицький (1815-1870)?

Чому саме його «музичну редакцію» ухвалила Верховна рада України 15 січня 1992 року; хіба всі ті депутати, які затверджували мелодію, написану о. Михайлом Вербицьким, були Католиками? Ні, далеко не всі, або навіть жоден з них не був Католиком, хоча б себе таким і називав. Просто це було Боже Провидіння, Яке часто діє всупреч бажанням або намірам людини.

Цей факт, що мелодією державного гімну України стала музика, створена Католицьким священиком, говорить про те, що на це була Божа Воля. Це є Божий знак для України.

Бог так захотів, щоб до Католицької музики став причетним кожний український громадянин, а від листопада 2013 року долучився цілий світ.

Хто б яку релігію не сповідував, хотів би того чи ні, але Бог зробив так, щоб Католицька музика стала обов'язковою для кожного українця. Навіть затятий атеїст під час загальних урочистостей, всупереч своїм переконанням, змушений підвестись, коли звучить музика, яку Бог зробив державним гімном України.

Тож, який сигнал Бог посилає до кожного українця? За яку свободу треба душу й тіло положити?

Бог хоче, щоб Україна була Католицькою державою, вільною від смертних гріхів, які були причиною зникнення з лиця землі багатьох цивілізацій, якими б могутніми вони не були.

В разі, якщо Україна не прийме Католицьку Віру, як у 988 році від Р.Х., зробив Св. Володимир Великий, то як держава просто може не відбутись.

Всі ті, що кажуть, що хочуть допомогти, звідки б вони не приходили - зі сходу чи з заходу, будуть її використовувати лише для власного зиску, аж доки не буде що використовувати.

Якщо мільйон разів співати про козацький рід, але при цьому бути несвобідним від гріхів, то хоч би ще мільйон разів заспівати, толку з того не буде.

Отже, треба не тільки почути Божу музику, але й виконати все, що каже нам Той, Хто заплатив за неї, і за кожного з нас. Тим більше, що майже всі кажуть, що в Нього вірять.

Хто знає, можливо це останній шанс.

Проте, якщо більшість не чує і не хоче, то це ніяк не може бути перепоною для тих, хто чує і хоче.

Пам'ятаймо, вічних земних держав не буває. Вічним є тільки Царство Боже, до якого насамперед треба прагнути.

Господь встановив Своє Царство на землі, яка на той час була під окупацією імперії, що виглядала непереможною. Одначе імперії зникають, а Царство Христове вічне.

Христос Воскресе! Воістину Воскресе!

о. Керлі
Пасха Христова
20.04.2014

Категорія: Розважання | Переглядів: 1127 | Додав: