20.04.2024
Головна » 2012 » Май » 13 » Предтеча Фатіми
20:14
Предтеча Фатіми

Предтеча Фатіми?

Час від часу в нашому житті відбуваються події, зміст і значення яких розкриваються і стають зрозумілими значно пізніше. Деколи мають проминути роки, десятки років, а може століття і навіть тисячоліття для того щоб прийдешні покоління змогли побачити суть подій, що відбулись в далекому минулому за життя їхніх давніх прародителів. Скільки для цього має пройти часу, залежить від Божої волі. Коли люди, які не вірували в Ісуса Христа, казали Йому щоб Він явив Себе світові, Ісус відповідав: "Ще мій час не надійшов" (Іван 7:6). Так і для кожної людини, події або явища є свій час, як написано в книзі Еклезіаста: "Усьому час-пора, і на все слушна хвилина під небом" (Екл. 3:1).

Один Католицький священик, який побажав щоб його ім'я деякий час залишалось прихованим, поділився певними матеріалами, що мають деяку схожість з подіями у Португальській Фатімі 1917 року, і дозволив оприлюднити результати його досліджень.

Як відомо, з травня по жовтень 1917 року Пресвята Богородиця з'являлась трьом маленьким дітям: Люсії, Францишку і Жасінті, кожного 13 числа названих місяців. Лише у серпні Її об'явлення відбулось 19 числа, тому що 13-го діти знаходились у тюрмі, де їх під погрозами смерті змушували збрехати, що, ніби, вони самі все вигадали, і що ніякого об'явлення Богородиці не було. Про це об'явлення Богородиці у Фатімі вже написані цілі томи.

Тут же піде мова про подію, чи факт, який відбувся за 12 років перед Фатімою і який досліджували і продовжують це робити десятки, а може й сотні людей, серед яких є і мій знайомий Католицький священик. З поміж дослідників є також декілька Православних священиків.

На той час - у Російській Імперії, а саме в Луганську, жив чоловік на ім'я Філіпп Горбенко, про якого ходять надзвичайні чутки і легенди. Одні вважають його святим, інші звинувачують у чаклунстві. Щоправда деяка певна інформація є. Наприклад, відома дата його смерті - 22 листопада 1956. Відомо що він переселився до Луганська з Чернігова і протягом цілого життя був неодружений. Відомо, що коли йому виповнилось 75 років, єпископ РПЦ Нікон висвятив його у диякона. Відомо де знаходилась його могила, на якій від 1956 до 2000 року була маленька фотокопія з ікони, що була написана з його слів (або ним самим). Ця фотографія знаходилась за склом у маленькій ніші на металевому конусному пам'ятнику, і перед нею постійно горіла лампадка. На тій іконі (яку з точки зору канонічного іконопису важко назвати іконою) було зображено об'явлення Богородиці в Луганську 1905 року.

Могилу було знесено у 2000 році. На місці могили диякона Філіппа побудовано капличку, яку віддано Українській Православній Церкві. Хоча на металевій таблиці, яка була на могилі диякона Філіппа, не було дати його народження, то у буклетах, що почали розповсюджуватись після руйнування могили Філіппа, дата народження вказується.

Поряд з могилою диякона Філіппа (на цвинтарі за автовокзалом) був знесений цілий ряд поховань інших людей (близько або понад десяти могил) і місце закатне асфальтом, на якому споруджене накриття, під яке поклали камінь відомий під назвою "камінь диякона Філіппа". До 2000 року цей камінь знаходився зовсім в іншому місці, а саме в м. Александрівську, який є передмістям Луганська, неподалік місцевого православного храму.

Можливо це просто збіг обставин, але могилу диякона Філіппа та могили інших людей зруйнували невдовзі після того, як Католицький священик почав досліджувати цю ікону у 1999 році, і побачив її схожість із Фатімським об'явленням Богородиці.

Диякон Філіпп роздав значну кількість фотокопій ікони деяким довіреним особам. Здебільшого це були побожні жінки. Як фотографії розфарбовувались - невідомо. Один досвідчений фотограф, який працював за старими технологіями (коли ще не було компютерів) - сказав, що можливо колір додавали за допомогою анілінових фарб, які використовувались у фотографії коли ще не було кольорових плівок і паперу. Одна з фотокопій (чорно-біла), як вже було сказано, була на могилі диякона Філіппа.

Сама ж ікона (за неперевіреними свідченнями людей, які знали диякона Філіппа і бачили оригінал) була намальована на матерії розміром приблизно 1м Х 1м, і до його смерті знаходилась в південно-західному куті його маленької хатинки. Перед цією іконою він постійно молився. Кажуть, що один священик, який товаришував з дияконом Філіппом, одного разу бачив, як Філіпп левітував під час молитви. Хоча Філіпп заборонив йому про це казати, всеж таки той священик не міг утриматись.

Куди ікона зникла після смерті диякона Філіппа, де знаходиться, і чи взагалі вона зберіглася, інформації немає, або якщо є, то вона дуже суперечлива і перевірити її неможливо. Хтось казав, що бачив оригінал у 2009 році в м. Александрівську в якоїсь дуже старої жінки, яка ніби була знайома з дияконом Філіппом.

Ось так виглядає одна з фотокопій, яку диякон Філіпп особисто подарував одній побожній жінці у 50-х роках, і яка потім подарувавала її вище згаданому Католицькому священику у 1999 році.

iugo_Zapadnaia_1.jpg

Той, хто знайомий із Фатімським об'явленням, зможе побачити на цьому зображенні деякі схожі моменти. Зліва вгорі назва цієї ікони - Вєдєніє во снє юго Западная Трєх. Личная Божія Матер. Знизу зліва підпис - Было Сіє Вєдєніє 1 іюня 1905 года. Ймовірно дата написана за Юліанським стилем. Фатіма знаходиться у південно-західному напрямку від Луганьска. Слово "Западная" з великої літери. Слово "Матер" без м'якого знаку, як в латинській мові. Один з образів Богородиці, який у білому, нагадує Фатімський образ. Монахи, зображені зправа, без борід, що також нагадує про Латинську традицію.

Зважаючи на те, що Філіпп був дияконом Руської Православної Церкви, такі символічні натяки на об'явлення Богородиці у Католицькій Фатімі 1917 року, дають підстави вважати що його Вєдєніє, яке відбулось за 12 років пред Фатімою, було доволі правдоподібним.

d_Philip_grave
На надгробному пам'ятнику диякона Філіппа бачимо (згори донизу): фотокопію його ікони
за склом, його особисту фотографію, таблицю з його повним ім'ям і датою смерті.
Фото зроблене приблизно наприкінці 1999 року.

d_Philip_grave_2_400.jpg
Так виглядала могила диякона Філіппа приблизно наприкінці 1999 року, коли довкола неї вже був закладений фундамент майбутньої каплички, а його могила та могили інших людей ще не були зруйновані.

Підготував о. Керлі
13.05.2012

Категорія: Різне | Переглядів: 1418 | Додав: