08.05.2024
Головна » 2014 » Январь » 12 » Про свячення 'Підгорецьких владик'
21:24
Про свячення 'Підгорецьких владик'

З моменту оголошення "Підгорецькими владиками" про висвячення їх на греко-католицьких єпископів минуло майже шість років. Але до цього часу вони так і не оприлюднили жодних доказів на підтвердження їхніх єпископських свячень.

Пригадаймо, що таке правдиве Католицьке свячення.

Згідно з Моральною Теологією Католицької Церкви важно висвяченими у священий сан є ті диякони, священики і єпископи, при свяченнях яких були дотримані наступні умови:

  • Апостольська Лінія має бути безперервною від самих Апостолів;
  • Єпископ, який звершує свячення, повинен мати ясне і однозначне намірення звершити Таїнство Священства: висвятити кандидата у диякона, священика, або єпископа так як це робить Католицька Церква;
  • Мають бути чітко дотримані сакраментальна форма (вимовлення словесної формули) і матерія (накладання рук на голову) без будь яких суттєвих змін, які можуть уневажнити Таїнство, або зробити його сумнівним;
  • Кандидат у священий сан повинен мати канонічний вік, відповідну освіту і не мати канонічних перешкод, що роблять свячення недійсними. Також він повинен мати намірення гідно прийняти одну зі ступеней Католицького священства.

Чи були дотримані ці умови при свяченні "Підгорецьких владик", про це нічого невідомо.

Чому для Католицьких священиків і єпископів є абсолютно необхідним дотримання вище згаданих умов при свяченні?

Коротко. Згідно з вченням Католицької Церкви Бог посилає освячуючу благодать на вірних, тобто Католиків, через Святі Таїнства.

Лише у двох Таїнствах - Хрещенні і Вінчанні, освячуюча благодать може сходити без участі священика тільки за умови неможливості дістатись до священика досить тривалий час, або при реальній небезпеці смерті.

Проте, п'ять Таїнств - Конфірмація, Євхаристія, Покаяння, Соборування, Священство, безпосередньо залежать від Таїнства Священства. Миряни не можуть бути служителями цих Таїнств. Тільки Священики і Єпископи можуть важно адмініструвати ці Таїнства.

Тому, ті особи, які заявляють, що вони є Католицькими священиками і єпископами, але не надають доказів їхніх свячень, і тому, невідомо від кого походять їхні свячення, вважаються такими, що не мають свячень взагалі. Як наслідок, адміністровані ними тайни, що залежать від священицького і єпископського характеру - Конфірмація, Євхаристія, Покаяння, Соборування, Священство, вважаються інвалідними (неважними, недійсними).

На сайті "Підгорецьких владик" uogcc.org.ua/ua/ у зверненні до анти-папи Бенедикта 16, якого вони і досі визнають папою, бачимо, наведений ними, такий дивний аргумент: З огляду на небезпеку зловживання інформацією, детальніші дані наших свячень ми пред’явимо особисто Вам, Святіший Отче, на аудієнції.

Незрозуміло, хто і як може зловживати інформацією про правдиві свячення (якщо вони такими є) якщо самі "Підгорецькі владики" заявили про факт свячень відкрито, на цілий світ.

Коли анти-папа Бенедикт 16 відмовився мати з ними будь який контакт, вони оголосили про створення "Візантійського Вселенського Патріархату" і "Української Правовірної Греко Католицької Церкви". Вони відкрито розсилають різні повчання на адреси не тільки церковних, але й політичних лідерів різних країн по всьому світі, накладають "анатеми" наліво і направо. Тобто, діють публічно, не зазнаючи будь яких перешкод, утисків чи переслідувань, ну, хіба що, час від часу самі намагаються відбирати, або відбирають майно, яке належить парохіям УГКЦ. Вершиною їхньої "творчості", покищо, були анатеми на Івана Павла 2 і Бенедикта 16, які також були проголошені публічно і відкрито.

Тому, при такій бурхливій, воістину "вселенській" діяльності, вони просто зобов'язані оприлюднити імена їхніх святителів і документи про свячення: як єпископські так ієрейські. Аргумент небезпека зловживання інформацією виглядає абсолютно нелогічним і неприйнятним.

Те що ці люди не є Католиками, але є представниками 2 Ватикану, які не мають не тільки Католицьких єпископських, але й ієрейських свячень, свідчить інформація на їхньому сайті, фрагменти якої нижче. Ця інформація лишаеться без змін з 03.03.2008, вже майже шість років, хоча інша інформація на сайті постійно оновлюється:

Підгорецькі владики

Ваша Святосте,
з синівським довір’ям Вам повідомляємо, що ми, підгорецькі владики, Маркіян Гітюк, ЧСВВ, Методій Шпіржік, ЧСВВ, Ілля Догнал, ЧСВВ i Самуїл Обергаусер були висвячені на греко-католицьких єпископів. Ми це вчинили з свідомістю належного послуху Вам, Святіший Отче, і з великого бажання рятувати нашу УГКЦ.
З огляду на небезпеку зловживання інформацією, детальніші дані наших свячень ми пред’явимо особисто Вам, Святіший Отче, на аудієнції.
Наші свячення відбулися згідно встановлених літургійних приписів. Усі ми, чотири єпископи УГКЦ, визнаємо католицьку віру, єдність з Вами і синівський послух Вам...
Ми з Вами розділяємо єдність у вірі і охочі за Вас, як намісника Христа і за Католицьку Церкву віддати навіть і своє життя...
Ваша Святосте, додатково просимо Вашого благословення для наших єпископських свячень і обіцяємо вірність Вам і Католицькій Церкві.
+ Ілля Догнал, ЧСВВ, + Методій Шпіржік, ЧСВВ, + Маркіян Гітюк, ЧСВВ, + Самуїл Обергаусер Підгірцi,
3.03. 2008р.

Підгорецькі владики – короткі відомості

+ Маркіян Гітюк, ЧСВВ
Народжений 1970р., Україна. До ЧСВВ вступив в 1990р. Студіював у Варшаві. Священичі свячення прийняв в 1997р. Ліценціат з теології отримав в Університеті в Ополі.

+ Ілля Догнал, ЧСВВ
Народжений 1946р., Чеська Республіка. Священичі свячення прийняв в 1972р. До ЧСВВ вступив в 1991р. Новіціят пройшов у Варшаві. Докторат з теології отримав у Карловому Університеті в Празі.

+ Методій Шпіржік, ЧСВВ
Народжений 1968р., Чеська Республіка. Новіціят ЧСВВ і теологічні студії закінчив у Варшаві. Священичі свячення прийняв в 1996р. Докторат з теології отримав в Карловому Університеті в Празі. В Празі виконував священичу працю передусім для українців, а потім був переведений на Україну.

+ Самуїл Обергаусер
Народжений 1969р., Словацька Республіка. Новіціят ЧСВВ відбув в Польщі. Священичі свячення прийняв в Івано-Франківську 2000р. Докторат отримав в Університеті Св. Константина Кирила в Нітрі.

Бачимо, що вони не називають імен єпископів, які їх висвячували як в пресвітери так і в єпископи. Не вказують місце свячень. Також вони не уточнюють, яка форма і обряд вживались при їхніх свяченнях. Тому, є підстави вважати, що їхні свячення відбулись за інвалідним обрядом 1968 року анти-папи Павла 6, або взагалі невідомо як.

Якщо б їх висвячували Католицькі єпископи згідно з Традиційним обрядом, вони б вже давно надали докази цього. Ящо доказів немає, значить немає Католицьких свячень, і тому вони не мають права діяти від імені Католицької Церкви.

Якщо їхні свячення походять від православних єпископів, вони також мають назвати імена цих єпископів.

В будь якому разі, будь яка людина має право знати з ким має справу. Це правило навіть не обговорюється, тому що воно є прадавнім і споконвічним. Це правило є обов'язковим для християн.

Як Католики мають ставитись до "Підгорецьких владик"?

Якщо особи, які оголосили себе "вселенськими" вчителями, і вимагають від усіх виказувати їм беззаперечний послух, але при цьому категорично відмовляються надавати докази Апостольського походження їхніх свячень, то дії Католика, як мінімум, мали б виглядати так:

  • Не мати з цими особами жодних стосунків, або розірвати їх, якщо такі були.
  • Якщо ці стосунки були у сакраментальній сфері, треба звернутись до Католицького священика для перевірки валідності "таїнств", які були адміністровані "Підгорецькими владиками" або їхніми священиками.
  • Якщо немає доступу до Католицького священика, треба виконати частину Таїнства Покаяння, а саме, збудити досконалий жаль і мати намірення сповідатись при першій можливості.

Отже, немає ніяких підстав трактувати як Католицьких пастирів осіб, які без поважних причин не надають жодних доказів їхніх свячень протягом майже шести років, тримаючи людей за невігласів. Те саме можна сказати про цілу, новоутворену ними, структуру УПГКЦ.

о. Керлі
12.01.2014

Категорія: 2 Ватикан | Переглядів: 2477 | Додав: