19.04.2024
Головна » 2016 » Январь » 5 » Слава в вишніх Богу
21:49
Слава в вишніх Богу

Слава в вишніх Богу, і на землі мир людям доброї волі
Gloria in altissimis Deo, et in terra pax hominibus bonae voluntatis

(Св. Лука, 2:14)

Gloria-in-altissimis-Deo Ангел, який звіщав народження нашого дитятка Спасителя, співав "Слава Богу", анонсуючи, що він проголошує радість, мир і щастя людям доброї волі. Для того, щоб прийняти це Дитя, все що потребується, це бути людиною доброї волі; навіть, якщо хтось ще нічого доброго не зробив; Христос приходить, щоб благословити усіх хто є доброї волі; і мало помалу, Він буде робити нас плідними, якщо ми дозволимо Йому бути нашим Керманичем. Св. Франциск Салезій

Св. Августин проголошує: "Ось Він, Хто править світом, лежить в яслах. Він, Хто живить ангелів, годується від Своєї Матері. Сила стає слабкістю для того, щоб слабкість стала сильною" і знову: "Великий Лікар зійшов з небес зцілити велику хворобу на землі; Він лікує у нечуваний спосіб, Він узяв наші хвороби на Себе". "Будучи багатим, Він став бідним, щоб через Його бідність ми могли стати багатими" (2 Кор. 8:9).
Гімн ангелів є ключовою нотою Його місії, славити Бога (Св. Іван 13:32), і дати мир людям (Св. Іван 14:27), особливо мир з Богом, примиряючи людину з Богом через Його смерть на хресті, мир із собою, правдивий мир, який приходить від знання і практикування Євангелії, і мир з ближнім через чесноти братерської любові, дає смирення і любов до ворогів.
Він проголосив Його різдво через ангела пастирям, а не гордим фарисеям і книжникам, тому що Він ховає Його таїнства від мудрих і розумних і відкриває їх немовлятам (Св. Матей 11:25); тому що Він дає Його ласки смиренним і противиться гордим (1 Петра 5:5).
"Христос починає вчити нас у Його різдві навіть ще не промовивши ані слова". "Діяння Господа є наказами; якщо Він робить щось у мовчанні, Він має на увазі, що ми повинні наслідувати Його", коментує Св. Григорій Великий.
В Літургії Церкви ми святкуємо різдво Нашого Господа двадцять п'ятого грудня (Christmas Day). Того дня кожний священик має привілей служити три Літургії, які пригадують потрійне різдво Христа: вічне народження від Бога Отця, народження у часі з лона Матері, і Його духовне народження в наших серцях.
Одразу за Різдвом (в Латинському обряді) слідують свята Св. Стефана, Св. Івана і Святих Младенців, як ніби Церква хоче сказати: " Якщо ви хочете слідувати за Христом, ви повинні стати мучениками подібно до Св. Стефана, якщо не до пролиття крові, то як мінімум до самозречення і перенесення страждань. Ви повинні любити Бога і ваших ближніх як Св. Іван і робити діла милосердя; і зрештою ви повинні бути як дитя з Богом".
Катехизм о. Франциска Спіраго

Актуальне Різдвяне побажання минулого року

Категорія: Розважання | Переглядів: 1294 | Додав: